23.09.2022

U sklopu projekta SKOCKANO – standard kvalitete organizacija civilnog društva konstruktivno angažiranih u neformalnom obrazovanju” izradili smo web stranicu na kojoj možete pročitati sve o Sustavu osiguranja kvalitete neformalnih obrazovnih programa te upoznati prvu generaciju organizacija koje nose oznaku Sustava.

Sustav osiguranja kvalitete osmišljen je na poticaj članica GOOD inicijative, a glavni cilj mu je podržati organizacije civilnog društva u povećanju kvalitete njihovih obrazovnih programa i primjenu sustava kvalitete, a njime doprinosimo i regulaciji u sektoru uvođenjem standarda kvalitete u radu sa zajednicama i korisnicima. Izrada sustava je trajala nešto više od 6 mjeseci, na njemu je radila skupina sastavljena od svih projektnih partnera te tri vanjske stručnjakinje, a kroz nekoliko konzultacija uključene su bile i organizacije civilnog društva (OCD) te dodatni stručnjaci. Sustav je prošao pilot fazu sa uključenih 9 organizacija i šest evaluatora/ica.

Na ovoj web stranici https://skockano.goo.hr/ možete vidjeti od kojih standarda i kriterija kvalitete se Sustav sastoji te koji je postupak dodjele oznake SKOCKANO. U narednih devet mjeseci web stranicu ćemo dopunjavati i e-modulima koji su vid podrške organizacijama u učenju i unapređenju njihovih obrazovnih programa te će biti otvoren novi poziv za organizacijama da se prijave za proces dodjele oznake kvalitete.

Namjera nam je da ova web stranica postane referentna točka školama, roditeljima i jedinicama lokalne samouprave pri odabiru suradnji sa udrugama i odabiru programa neformalnog obrazovanja koje će pohađati njihovi učenici, mladi, nastavnici i drugi građani. S tim na umu održat ćemo na jesen niz predstavljanja različitim dionicima obrazovnog sustava, JLS-ovima te donatorima i institucijama civilnog sektora.

Vjerujemo da će Sustav osiguranja kvalitete SKOCKANO doprinijeti kvaliteti i prepoznatljivosti neformalnih obrazovnih programa organizacija civilnog društva u njihovim zajednicama kao i da će povećati povjerenje u rad OCD-a te suradnje  sa zajednicom, formalnim obrazovnim sustavom, civilnim društvom i drugim dionicima.

Sustav i web stranica su razvijeni u okviru projekta „SKOCKANO – standard kvalitete organizacija civilnog društva konstruktivno angažiranih u neformalnom obrazovanju koji je podržan s 199.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Nositelj projekta je Centar za mirovne studije, a partneri su Forum za slobodu odgoja, Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za građanske inicijative, Poreč, GOOD inicijativa i Phronesis SA iz Norveške.