LGBT festival “Homo, fešta!”

Nositelj projekta: Centar za građanske inicijative Poreč

Razdoblje provedbe projekta: 01.01.2022. – 31.12.2022.

Projekt sufinancira Grad Poreč i Clubture

Ukupni proračun projekta: 13.000,00 HRK

Projekt je nastao kao odgovor na sadašnju homo/bi/transfobiju u društvu koja se, umjesto da se smanjuje, povećava. Na smanjenje tolerancije utječu sve češći javni nastupi konzervativnih pojedinaca/ki i organizacija koje su promjenom vlade dobile značajan dio javnog prostora i djelovanja. Postoji velika potreba za stvaranjem, okupljanjem i jačanjem LGBT zajednice koja je potpuno nevidljiva u Poreču, kao i u Istri.

Zabavan i obrazovni sadržaj festivala razbija predrasude prema LGBT osobama te kroz kulturne događaje festival otvara pitanja (ne)vidljivosti LGBT osoba i senzibilizira građane/ke. Važno je raditi na ovom problemu i podići svijest građana/ki o potrebi prihvaćanja LGBT osoba kao ravnopravnih članova/ica društva, kao i jačanje LGBT osoba da slobodno i bez straha hodaju svojim ulicama. Ovaj će projekt povećati znanje i svijest građana/ki o pitanjima LGBT osoba, smanjiti predrasude i razbiti stereotipe protiv LGBT osoba, povećati prihvaćanje i vidljivost LGBT osoba/tema organiziranjem trodnevnog festivala, kulturnog, obrazovnog i zabavnog sadržaja (izložbe,koncerti, filmovi, partiji, tribine, radionice) o LGBT temama.

Uz kulturni i obrazovni, ali i zabavni program, festival je otvoren za sve.

Homo, fešta! finalno ne znači samo poboljšanje po živote LGBT osoba, već i svojevrstan otpor diskriminaciji, netoleranciji i netrpeljivosti u društvu.

Opći cilj projekta: Smanjenje homo/bi/transfobije u Poreču i Istri

Specifični ciljevi projekta:

Doprinijeti povećanju znanja i svijesti kod građana/ki o problemima, pravima i životima LGBT osoba

Povećati ravnopravno sudjelovanje i vidljivost LGBT osoba u društvu

Poticati umrežavanje javnog, privatnog i civilnog sektora oko konkretnog problema u zajednici

FB stranica festivala:

www.facebook.com/hfporec