22.03.2024

Održan okrugli stol o suzbijanju seksizma u medijima

Prošlog tjedna održale smo okrugli stol na temu suzbijanja seksizma, homofobije i transfobije u medijima. Sudjelovale su istaknute stručnjakinje/ci, donoseći vrijedne uvide i preporuke za unaprjeđenje medijskog izvještavanja.

Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, istaknula je važnost edukacije te ukazala na brojne primjere na koje je reagirala. Poručila je da se nećemo pomaknuti s mrtve točke ukoliko ne shvatimo da je seksizam diskriminacija.

Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, izjavio je da je seksizam rezultat lošeg kućnog odgoja i elementarne nepristojnosti. Istaknuo je izazove s kojima se suočava u sankcioniranju prekršitelja i potrebu za boljim regulativama. Smatra da zakonske izmjene i kažnjavanje nisu dobar put.

Hrvoje Šimičević, predsjednik Novinarskog vijeća časti HND-a, istaknuo je važnost etičkih standarda u novinarstvu te potrebu za kontinuiranom edukacijom. Kao prepreku u boljem medijskom izvještavanju vidi profit – niske strasti zarađuju najviše.

Nataša Vajagić, voditeljica projekta “Seksizam naš svagdašnji”, predstavila je alarmantne rezultate istraživanja medijskih sadržaja. U 10 mjeseci pronađeno je 4500 seksističkih, homofobnih i transfobnih članaka, pri čemu je seksualna objektivizacija žena bila najzastupljenija.

Otvorilo se pitanje (ne)reagiranja VEM-a, kao regulatornog tijela koje ima ovlasti izricati strože kazne medijima koji ne poštuju odredbe Zakona o elektroničkim medijima, na uočenu diskriminaciju u medijima, kao i u oglašivačkim kampanjama. Predsjednik Vijeća pozivao se na slobodu govora i pluralizma u medijima, dok su se ostale sudionice okruglog stola pitale gdje je granica slobode govora, a gdje počinje govor mržnje i diskriminacija. Upitano je kako je moguće da PRS i NVČ prepoznaju kršenja zakona u medijskim člancima i oglašivačkim kampanjama te izriču upozorenja i preporuke medijima, dok AEM na te iste članke i kampanje odbija reagirati.

Okrugli stol ukazao je na hitnu potrebu za promjenom medijskih praksi kako bi se osigurala rodna ravnopravnost i suzbijanje diskriminacije u društvu. Prepoznata je i potreba za edukacijom u obrazovnom sustavu, javnim službama i medijima.

CGI Poreč, HND i IWRA provode projekt “Seksizam naš svagdašnji”, podržan kroz Fond za aktivno građanstvo Active Citizens Fund Hrvatska , sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova, u iznosu od €89.812,51.