logo
facebook
mail
traži

Gdje je nestala socijalna osjetljivost?


Na ulaznim vratima Župnog ureda u Poreču osvanuo je natpis „Ovdje nije socijalna ustanova, niti banka!“. Centar za građanske inicijative Poreč smatra kako jednoj crkvenoj ustanovi ne priliči postavljati takve natpise, kad bi zapravo trebali „brinuti o svojoj zajednici tješeći i savjetujući one koji trebaju vodstvo u duhovnim i svjetovnim pitanjima, pomagati siromašne i bolesne“.

Crkva bi u ovo doba trebala biti posebno socijalno osjetljiva, a ovo što rade je apsolutno suprotno. Apeliramo: da li je ovo natpis primjeren crkvi? Polazeći s ljudskopravaške pozicije smatramo kako takav uvredljiv natpis ne bi trebao stajati na niti jednoj ustanovi. Vrlo vjerojatno je svima jasno kako crkva nije ni banka niti socijalna ustanova, no zasigurno bi trebala biti mjesto gdje ljudi mogu doći potražiti pomoć, kakva god ona bila, a na namještenicima crkve je da osobi pomognu koliko god je to u njihovoj mogućnosti ili da je makar upute drugdje ukoliko joj zaista ne mogu pomoći.

Smatramo kako je takav natpis na jednoj takvoj ustanovi neprimjeren i sramotan, a informacije o ne pružanju pomoći kakve nam stižu od zabrinutih građanki i građana nešto su oko čega bi se Crkva trebala zapitati.

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.