logo
facebook
mail
traži

Izjava u povodu napada na ‘’Žene u crnom’’ i mirovne aktivistice i aktiviste

Ženska mreža Hrvatske u povodu napada na aktivistice i aktiviste ženske feminističke, antimilitarističke mirovne organizacije „Žene u crnom“ i mirovne aktivistice i aktiviste koji su krenuli biciklima na obilježavanje ratnog zločina počinjenog u Srebrenici prije 19 godina, izražava svoju solidarnost i podršku mirovnim aktivisticama i aktivistima te oštro osuđuje napad.

Napad se dogodio u utorak, 8. srpnja na Gradskom trgu u Valjevu dok je održavana protestna akcija pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“. Podsjećamo države u regiji da su dužne osigurati zaštitu i garantirati sigurnost za braniteljice i branitelje ljudskih prava, te same raditi na stvaranju uvjeta za suočavanje s prošlošću i tranzicijsku pravdu jer je to jedini put za dugoročno osiguranje mira.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristi sve mehanizme kojima će se osigurati zaštita i neometan rad braniteljicama i braniteljima ljudskih prava kao i procesuiranje svi onih koji nad njima provode nasilje. Ženska mreža, koja sudjeluje u regionalnoj inicijativi za Ženski sud - feministički pristup pravdi, pridružuje se brojnim nevladinim organizacijama i mirovnim inicijativama u regiji u današnjem obilježavanju sjećanja na zločin u Srebrenci.

Ujedno, podsjećamo na brojne zločine koji su se tijekom rata dogodili u Hrvatskoj i u ime Hrvatske, a o kojima se još uvijek ne progovara na pravi način uz uvažavanje svih žrtava rata.

Za Žensku mrežu Hrvatske:

Biserka Momčinović
Đurđica Kolarac
Mirjana Kučer
Nela Pamuković
Sanja Juras

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.