logo
facebook
mail
traži

I Poreč se priključuje obilježavanju IDAHOT-a

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, Udruga Studio Smijeha, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruženje Standup.rs ponosno predstavljaju projekt "LAUGH OUT PROUD". Projektom se borimo protiv homofobije i transfobije najjačim mogućim oružjem – humorom, a cilj projekta je educirati javnost o LGBT zajednici kroz smijeh i u dobroj atmosferi.

IDAHOT se obilježava od 2004. godine kako bi se skrenula pozornost kreatora/ica politike, uglednika/ca, društvenih pokreta, javnosti i medija na nasilje i diskriminaciju koju doživljavaju LGBT osobe. Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno je priznat kao nacionalni dan od strane Vlada Belgije, Velike Britanije, Meksika, Kostarike, Nizozemske, Francuske, Luksemburga, Španjolske, Brazila i Hrvatske te Europskog Parlamenta, no obilježava se u zemljama diljem svijeta.

Projekt financira Horyou.com, akcijski orijentirana društvena mreža za opće dobro. Svi komičari i komičarke koji/e nastupaju u stand-up programu, dio su LGBT zajednice. U produkciji Tine Kadoić, snimljena su i dva najavna videa projekta: https://www.youtube.com/watch?v=4d1ESavfjiI https://www.youtube.com/watch?v=E-JoBqUr2kU Projekt kreće 14. svibnja u Beogradu, zatim slijede Rijeka i Poreč te sve završava 17. svibnja u Zagrebu, na sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

PROGRAM: POREČ – Circolo Teatar

  • 18:00h – Projekcija dokumentarnog filma „Out There“ (autor: Stephen Fry)
  • 20:30h - Stand-up comedy show "LAUGH OUT PROUD" (na engleskom jeziku) Nastupaju: Scott Capurro, Lara King, Marina Orsag The Corner Caffe
  • 22:30h – Kvizelgebeteka – LGBT kviz + afterparty „Dance Out Proud“

Scott Capurro (UK) odrastao je u Daly City-ju u Kaliforniji, a s 3 godine preplivao je La Manche. Od 1993. izbjegava zarazu AIDS-om pričajući neumjesne šale u svakoj državi engleskog govornog područja. Scott je dobronamjeran i upravo zbog toga okružen dvoličnošću, ali i dalje ispituje svoje i tuđe granice jer je fizički hendikepiran i emotivno nestabilan. San Francisco Weekly (oličenje slobodnog tiska, uređivan od strane lezbijki i dizajniran od strane transića s velikim rukama i skrivenim namjerama) opisao ga je kao: "komičara u najboljem mogućem smislu – izravnog, uvijek opreznog i urnebesnog!“ Scott je nastupio u Mrs. Doubtfire, gdje je bez problema odgumio homoseksualca; i u Ratovima zvijezda: Fantomska prijetnja. Scott poznaje Davida Camerona (blink, blink) i Nelsona Mandelu. No dobro, vidio je Nelsona jednom. Obojica su vegetarijanci. Zapravo, Scott je. Nelson je rekao da je i on, kako bi impresionirao Scotta. Cameron jede bilo što.

Lara King (UK) pisala je pjesme. I pjevala ih očaravajuće. Između pjesama, ispričala bi pokoju smiješnu priču i poneku foru. Onda je napisala i koju smiješnu pjesmu. I neke pjesme bez nota; koje su bile...recitacije?! Sada kombinara britak humor, inspirirajuće melodije, lingvističke parabole i vrlo inteligentne, smiješne do urnebesne osvrte na zbunjujuće apsurde života. Pjeva poput anđela i nasmijat će vas do suza. Na prošlogodišnjim festivalima u Brightonu i Edinburghu, Larin stand up debi polučio je izvanredne kritike. U rujnu 2011. osvojila je Funny Women Awards i stigla do finala The Loaded LAFTAs, The Amused Moose LaughOff i ‘L Talent’. Nakon ogromne UK turneje s Rhonom Cameron, Sue Perkins i top Cabaret divom Fascinating Aida, Lara uživa u centru pozornosti pod zasljepljujućim svjetlom reflektora. Zamislite da je Ellen DeGeneres susrela K.D.Lang i one su začele dijete ljubavi s Johnom Hegleyem, takva je Lara. Iako mislimo da su lezbijke. Ne i John Hegley, naravno. On je muškarac. Ultimativno je briljantna. I nadasve smiješna!

Marina Orsag (CRO) najiskusnija je stand up komičarka na Balkanu. U svojoj devetogodišnjoj karijeri za sobom ima preko 1400 odrađenih nastupa u kojima je razveseljavala i publiku i sebe samu, uživajući u svakom smijehu prisutnih. Cinizmom, ironijom i pojednostavljivanjem činjenica dovodi publiku do ekstaze smijeha. Ima metar i želju da naraste. Rođena je par dana nakon nove godine. U horoskopu Jarac, u podznaku Ovan. Dupli rogovi joj ne daju mira. Nikad nemre bit na mjestu, stalno su joj crvi u guzici, tako da joj je guza vidla puta. Nada se da će tako biti zauvijek i da neće izgubiti dijete u duši, sazrijevajući svakim danom sve više u glavi.

Dokumentarni film “Out There” poznatog komičara Stephena Frya u kojem autor razmatra što to znači biti gay u različitim dijelovima svijeta. Kvizelgebeteka je kviz o svemu i svačemu LGBT, uz bogate nagrade Maraske i Hocu.to dućana. Kviz je na hrvatskom jeziku i pod vodstvom Marine Orsag. Za sudjelovanje u kvizu, možete se u timu s još jednom osobom prijaviti na mail info@studiosmijeha.hr . Najviše deset timova može sudjelovati.

“Dance Out Proud” afterparty u ritmovima 80-ih i 90-ih

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.