logo
facebook
mail
traži

IDAHOT u Poreču

Danas se diljem svijeta slavi Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Centar za građanske inicijative Poreč četvrtu godinu zaredom  obilježava taj dan raznim akcijama, kako bi povećali/e vidljivost LGBT osoba u društvu, razbili/e predrasude i stereotipe o LGBT osobama te educirali/e građane/ke.

Ove godine pokrenuli/e smo kampanju „Hvala što si OUT“ kojom zahvaljujemo svim LGBT osobama koje svakodnevnim outanjem, radom i aktivizmom pridonose vidljivosti i ravnopravnosti LGBT osoba u društvu. Kampanju možete podržati klikom na link: http://bit.ly/1TX0CBW

Također, u sklopu projekta „Škola – siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke“, LGBT aktivistkinje Ana Brakus i Matea Popov educirale su porečke srednjoškolce/ke o LGBT pravima, važnosti vidljivosti LGBT osoba u društvu, toleranciji, prihvaćanju, autanju, prajdovima i važnosti borbe za LGBT prava, sve kako bi postali tolerantniji i informiraniji te aktivniji članovi/ice društva koji će doprinositi prihvaćanju različitosti svih građana/ki RH. Aktivistkinje su srednjoškolcima/kama odgovorile na mnoštvo osobnih pitanja te na taj način pomogle rušenju predrasuda i stereotipa o LGBT osobama, a istome je pridonijela i komičarka Marina Orsag, dokazavši još jednom kako je humor odličan način za osviještavanje mladih.

Mladim LGBT osobama iskustvo srednjih škola najčešće je bolno i teško te su dvostruko više izloženi/e verbalnom i psihičkom nasilju. Tom problemu doskočili/e smo distribucijom informativnih letaka o tome kako na jednostavan način kreirati siguran prostor za LGBT srednjoškolce/ke. Letci su namijenjeni profesorima/icama, ali i svim ostalim zaposlenicima/icama u školi. Link na letak: http://bit.ly/1VWGEKS

Osim kampanje i suradnje s porečkim školama, organizirali/e smo i izložbu i tribinu „Koliko dugo možeš biti u ormaru prije no što ti ponestane kisika“ na kojoj smo razgovarali/e o otvorenosti Istre prema LGBT osobama, potrebi za organiziranjem prajda te nevidljivosti LGBT osoba u društvu.

Fotografije svih događanja pogledajte na linku: http://bit.ly/24WNEcl

Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.