logo
facebook
mail
traži

Klijentelizam ubija!

Počela kampanja “Klijentelizam ubija”

Svakodnevno svjedočimo činjenici da je korupcija zatrovala mnoga područja javnog, gospodarskog i političkog života u Istri. Ona ugrožava jednakost i sigurnost građana/ki, ona je negacija pravedne i pravne države. Korupcijom jedni postižu sve, najviše ono na što nemaju pravo ili za što nisu sposobni i stručni, dok se istovremeno drugima uskraćuju i osnovna prava. Ako želimo pravedno društvo jednakih mogućnosti, jasno je da korupciju moramo iskorijeniti - poručuju iz Civilne platforme Istre.

Politički klijentelizam je oblik korupcije u vidu potkupljivanja uslugama koje nisu izražene u novcu nego npr. dijeljenjem položaja ili zapošljavanjem. Za politički klijentelizam je karakteristično da se stranački interes štiti tako što se pristup pozicijama, poslovima ili informacijama koje bi trebale biti na raspolaganju svima pod jednakim uvjetima omogućava samo podobnima. Takav korumpirani način dijeljenja pozicija u tijelima javne vlasti u Istri je svakodnevica. On je postao toliko uobičajen da ga mnogi već smatraju “normalnim”, a takvo stanje nepromjenjivim.

Upravo zato udruge civilnog društva, okupljene u Civilnu platformu Istre, pokreću kampanju “Klijentelizam ubija” - da bismo poručili/e da korupcija i klijentelizam nisu normalni!

Kampanja uključuje postavljanje umjetničke instalacije pod nazivom “Vrata za zrmane” u svih deset istarskih gradova, a nazvali smo je “Klijentelizam ubija”, jer je iz svega navedenog jasno da klijentelizam uistinu ubija. Ubija demokraciju, ubija razvoj zajednice, pravdu, ubija ravnopravnost građana/ki te time “šteti zdravlju” društva, “šteti vama i ljudima oko vas”.

Zato moramo prestati misliti kako je to “normalno” te početi jasno i javno osuđivati ovu tako štetnu, a sveprisutnu pojavu! Osim stvaranja atmosfere javne osude, suzbijanje klijentelizma zahtijeva demokratizaciju nadzora i upravljanja nad javnim dobrima. Uključivanjem predstavnika/ca oporbe, radnika/ca i građana/ki u rad nadzornih i upravljačkih tijela ukinula bi se koncentracija moći u rukama nekoliko osoba, a koja je osnovni izvor klijentelizma i korupcije.

Kampanja je započeta danas u Puli, a u narednim danima provodit će se u svim gradovima u Istri, od 9:00 do 14:00 sati, prema sljedećem rasporedu:

14.10. Rovinj, Titov trg
19.10. Poreč, Trg slobode
20.10. Novigrad, Veliki trg
21.10. Umag, raskrižje Trgovačke ulice i Ulice 1.svibnja (ispred Gradske knjižnice)
24.10. Buje, Istarska ulica (ispred Gradske uprave)
25.10. Buzet, Trg fontana
26.10. Pazin, Trg slobode
27.10. Labin, Rudarska ulica (Gradska tržnica)
28.10. Vodnjan, Narodni trg

Pozivamo građane/ke da nam se pridruže i da zajedno poručimo: “Klijentelizam ubija! Građan(k)e u nadzorne odbore!”

Civilna platforma Istre okuplja organizacije i inicijative civilnog društva s područja Istre koje se bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, razvojem civilnog društva, brigom o djeci i mladima, kulturom i umjetnošću i drugim područjima organiziranog djelovanja. Čine je: Centar za građanske inicijative Poreč, Čarobnjakov šešir, Gradska radionica, Labin Art Express XXI, Građanska inicijativa Naš Potok, Pilula – platforma za teoriju i praksu društvenih promjena, Tranzicijska Pula, Volonterski centar Istra i Zelena Istra.
Kampanja je dio projekta „Jačanje uključivanja civilnog društva i građana/ki u kreiranju javnih politika u Istri“ koji je financijski podržan iz fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.