logo
facebook
mail
traži

Lokalni izbori – važno je znati

Lokalni izbori – važno je znati

Posljednjih dana primjetile smo, a i građani/ke su nam se obratili/e s primjerima kršenja Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe i Zakona o lokalnim izborima na području Grada Poreča.

 

Kao udruga koja aktivno radi na zagovaranju dobrog upravljanja, želimo pozvati sve liste i kandidate/kinje da se vode načelima dobrog upravljanja te da poštuju zakone koji reguliraju izbore.

 

Važno je da oni/e koji/e sudjeluju u izbornoj utakmici poštuju pravila te utakmice (zakone), jer već u cilju osvajanja mandata pokazuju svoj kredibilitet i integritet. Pitamo se, ako ne slijede zakone tijekom kampanje, kako li će ako osvoje vlast?

Čini nam se da se povrede zakona prilikom kampanje često događaju iz neznanja, odnosno inercije te načela „tako se i do sada uvijek radilo“. No, to nikako ne znači da tako treba/mo nastaviti.  Ukoliko želimo graditi zdravije društvo i kvalitetniju zajednicu, trebamo zajedno početi mijenjati praksu i poštivati zakone.

 

Svako kršenje Zakona građani/ke mogu prijaviti Gradskom izbornom povjerenstvu na gip.porec@izbori.hr ili na +385989804170

Državno izborno povjerenstvo povodom lokalnih izbora poziva i podsjeća političke stranke i nezavisne liste koje sudjeluju na predstojećim izborima, nositelje/ice lista grupe birača/ica i kandidate/tkinje na sljedeće:

Korištenje sredstava prikupljenih za financiranje izborne promidžbe

  • Sredstva prikupljena za financiranje izborne promidžbe mogu se koristiti samo za aktivnosti izborne promidžbe.

Navedena sredstva ne smiju se koristiti za:

  • podmirenje osobnih troškova kandidata, kao što su npr. troškovi za osobnu odjeću, otplatu dugovanja, osobni troškovi članova obitelji, te za
  • podmirenje drugih troškova koji nisu izravno povezani s izbornom promidžbom.
  • koristiti sredstva državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja kandidati, kao dužnosnici Republike Hrvatske ili ovlašteni lokalni dužnosnici, koriste u obavljanju svojih dužnosti
  • koristiti uredske prostorije, službena vozila i uredsku opremu državnih tijela i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

 

GONG posebno naglašava kako je prikazivanje redovnih aktivnosti načelnika i gradonačelnika kao aktivnosti u kampanji (organiziranje proslava povodom otvaranja raznih objekata, slanje tiskanih materijala poput izvještaja o radu, „proračuna u malom“, glasila turističke zajednice i sl.) zabranjeno.

Vodič o lokalnim izborima:

http://www.gong.hr/hr/izborni-sustav/lokalni/veliki-gong-ov-vodic-o-lokalnim-izborima/

Vodič za financiranje izborne promidbže na lokanim izborima 2017.

http://www.izbori.hr/231lok/static/online-edukacija/index.html

Vodič kroz izbornu kampanju - (brošura)

http://www.dimonline.hr/wp-content/uploads/vodic-kroz-izbornu-kampanju.pdf

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.