logo
facebook
mail
traži

Održan Okrugli stol “Istarski gradovi protiv nasilja u obitelji”

stop nasiljuCGI je 17. studenog 2008. održao u Poreču, okrugli stol protiv nasilja nad ženama uz sudjelovanje preko oko 35 osoba iz Poreča, Umaga, Novigrada, Buzeta, Labina i Pule, predstavnika i predstavnica različitih tijela vlasti, lokalne samouprave, institucija i organizacija civilnog društva.
Odabirom uvodničarki željeli smo govoriti o korijenima nasilja nad ženama, te o činjenicama o pojavnosti nasilja u Istri kroz djelovanje MUP-a i prekršajnih sudova.

Uvodničarka Branka Galić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stavila je naglasak na rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. Pri tome je ponovila tezu o „domu kao najopasnijem mjestu za žene“ (A.Giddens), a da se nasilje sustavno niječe i reinterpretira.
Naglasila je također da: Zlostavljanje žena i djece jest „rodno utemeljeno nasilje“ i većinom proizlazi iz podređenog statusa žena u društvu s obzirom na muškarce; Obiteljsko nasilje i tolerancija za obiteljsko nasilje se mogu propuštati generacijama, a tradicionalna ideologija koja favorizira hijerarhijski i patrijarhalni rodni poredak, uključuje mušku dominaciju nad ženama, superiorni muški moral, te patnju kao žensku kršćansku vrlinu i važnost bračnog pomirenja.
Prema podacima Vijeća Europe u zemljama EU godišnje se izdvaja po 500 EUR-a po glavi stanovnika za saniranje posljedica nasilja u obitelji.

Štefanija Prosenjak Žumbar iz PU Istarske naglasila je važnost javnog govora protiv nasilja i utjecaja OCD-a na promjene zakona. Spominje oko 500 intervencija policije po prijavama nasilja, te veliki broj djece koja su bila nazočna pri nasilju. Počinitelji nasilja su članovi obitelji, najčešće suprug, bivši suprug, vanbračni partner, ali i očevi, djeca.

Dragica Grujić, predsjednica Prekršajnog suda u Poreču je iznijela podatke iz svoje studije o nasilju nad ženama koja se evidentira kroz rad Prekršajnog suda.

U raspravi se govorilo i o podršci žrtvama nasilja, o promjenama zakona, o potrebi osnivanja posebnog Obiteljskog suda i slično.

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.