logo
facebook
mail
traži

Predsjednik Josipović primio izaslanstvo udruga žena u povodu 8. ožujka (HINA)

18Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo udruga žena u povodu Međunarodnog dana žena, čestitavši im njihov dan i istaknuvši kako ni danas još uvijek nije ostvareno načelo potpune ravnopravnosti žena s muškarcima.
Najavio je da će se kao predsjednik Republike zalagati za bolje i efikasnije pravosuđe koje će prevenirati nasilje nad ženama u obitelji i primjerenije zaštititi svaku ženu izloženu nasilju i izbjeći sekundarnu viktimizaciju.
Također se zauzeo da se omogući primjena svih metoda medicinski potpomognute oplodnje, jer kako je rekao, nitko danas nema pravo nekome zakonom uskratiti roditeljstvo. Zakon je povećao rizike umjetne oplodnje i smanjio uspješnost postupaka, rekao je predsjednik Josipović zauzevši se za njegovu promjenu kako bi se uskladili s najliberalnijom praksom u zemljama EU.
Žene su diskriminirane na tržištu rada, prema dobi i spolnoj orijentaciji, a nažalost i dalje su u velikom postotku žrtve različitih oblika nasilja. Diskriminacija na tržištu rada jedna je od najočitijih, drži predsjednik Josipović, jer premda žene predstavljaju većinu populacije i Ustavom je zajamčena ravnopravnost, one su u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj diskriminirane.
Iako su uspješnije u školovanju od muškaraca, nažalost, žene čine 60 posto radno neaktivnog stanovništva. Sigurno je da će problema s nezaposlenošću biti još i više i žene su kao u socijalnom smislu slabiji spol zbog nejednakosti, najčešće na udaru diskriminacije u radnim i socijalnim pravima. Često su, iako jednako ili čak i bolje obrazovane, žene slabije plaćene za isti posao od muškaraca, a postoji i nevidljiva granica napredovanja, jer su najviše dužnosti ipak rezervirane za muškarce. Tako je u Hrvatskom saboru svega 22 posto žena, u lokalnoj samoupravi ih je tek 10 posto, dok ih je 13 posto u diplomaciji, manje od dva posto među menadžerima.
Predsjednik je također podsjetio da Hrvatska nema ni jednu ženu s generalskim činom, a nije dovoljno vrjednovan ni njihov doprinos u obrani domovine i u izgradnji i djelovanju obrambenog sustava.
Predsjednik Josipović upozorio je i na poseban problem nasilja nad ženama često duboko ukorijenjeno u nekim zajednicama. U porastu je obiteljsko nasilje za 8,3 posto, a dvije trećine prijavljenih slučajeva nasilja odnosi se na ono nad ženama.
Od ubojstva Sabine Jakopović koju je 2006. ubio njezin suprug, pa do danas broj žena koje su ubili bračni ili izvanbračni partneri popeo se na 34.
Predsjednik Josipović je uz čestitke svim ženama na današnjem susretu u svom uredu uručio crvenu ružu.
U ime nevladinih ženskih organizacija i Ženske mreže Hrvatske zahvalile su Neva Toelle i Bojana Genov, a Zdenka Farkaš iz centra Apel i predsjednica Udruge nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Manda Batko pozvale su na učinkovitije razjašnjavanje sudbine nestalih i zatočenih osoba te omogućavanje dostojanstvenog života.

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.