logo
facebook
mail
traži

Dojmovi s projekcije filma “Sloboda porodu”

U četvrtak 20. rujna diljem svijeta premijerno je prikazan film Sloboda porodu. Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s RODAma, organizirao je prikazivanje filma i u Poreču, na dječjem odjelu Gradske knjižnice. Film Sloboda porodu predstavlja problematiku poroda u svjetlu kršenja ženskih ljudskih prava i uskraćivanja prava na siguran porod milijunima žena. Problem je utoliko veći što je društveno prihvaćen i gotovo neprepoznat u javnosti, stoga nam odmah trebaju radikalne promjene u pristupu porodu. Nakon projekcije održana je diskusija tokom koje su postavljena vrlo važna pitanja. Ukratko prenosimo o čemu smo razgovarali:

Projekciji filma prisustvovalo je 15ak osoba. Nakon projekcije održala se zanimljiva diskusija koju je poveo profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, prof. Mirko Štifanić, koji je i izdao knjigu „Što sestre rade na fakultetu“. On smatra da su u RH primalje praktički svedene na sluškinje, nemaju mogućnost ni doškolovati se. U Finskoj primalje obavljaju sve oko poroda, doktora se zove samo u kritičnim slučajevima. Profesor smatra kako se sestre moraju boriti za emancipaciju, da budu ravnopravne s liječnicima, a liječnici im u tome moraju biti saveznici. Primalje trebaju pustiti sa strane one liječnike koji im ne žele pomoći i uhvatiti se ovih koji su na to spremni i koji su svjesni da su primalje te koje bi trebale biti dovoljno educirane da same mogu obavljati porode koji nisu rizični.
Diskusiji se pridružila i Tina koja je ispričala priču o svoja dva poroda. Smatra da su njena ljudska prava teško povrijeđena pri prvom porodu koji je završio carskim rezom i to nepotrebno, no politika zastrašivanja u, u tom slučaju, zagrebačkoj bolnici završila je s nepotrebnim traumama i rezovima. U 41+6 tjednu trudnoće, liječnik joj je radio i nepotrebnu amniocentezu koja se ne radi ako dijete nije ugroženo, a njeno nije bilo, bila je samo prenijeta trudnoća. Također, pregled u kojem se prstima provjerava koliko je žena otvorena je praksa u RH, a to može izazvati razne zaraze i na kraju krajeva i inducirati porod.Nakon tog iskustva, Tina se odlučila izboriti za svoja prava i drugi porod obaviti prirodnim putem. U Hrvatskoj je praksa da se nakon prvog carskog reza, obavezno ide i na drugi, a Tina je imala pravo roditi i u Velikoj Britaniji (udana je za Britanca) te je odlučila tamo roditi u kući za porode. No to zakon ne dopušta kad prvi porod završi carskim rezom jer postoji mogućnost rupture šavova, iako niti jedan takav slučaj nije zabilježen u VB u zadnjih 10 godina. Na kraju je u dogovoru s primaljom rodila u svom domu u VB prirodnim putem i sve je bilo u redu, mada je porod trajao 20 sati s 4 sata izgona. U Hrvatskoj bi imala pravo na sat vremena prirodnog pokušavanja, nakon toga morala bi na carski.
Problem je i da mi ne možemo odbiti vaginalni pregled. Ljudi smatraju i da je bolnica čišća od njihovog doma(„sterilni uvjeti“). Problem je da se primalje u RH ne mogu dalje obrazovati. Ne postoji mjesto gdje bi se mogle pisati pritužbe adresirane na osoblje bolnice imenom i prezimenom, u svrhu ne ponavljanja istih grešaka, a ne progona osoblja. Ne postoji centar u kojem bi žene mogle dobiti sve potrebne informacije o trudnoći i porodu. Žene ni ne znaju da su im prava ugrožena pri porodu, treba raditi na informiranosti žena i na kvalitetnoj pomoći struke u ostvarivanju ženskih prava pri porodu. U bolnicama se žene masovno straše i dodatno upozoravaju da neke inače normalne odabire koji zapravo ne štete djetetu, rade na vlastiti rizik.

logo

Partizanska 2d, 52440 Poreč

Tel:
+385 / 52 / 452 746

FB:

www.facebook.com/CGIPorec

E-mail:
cgiporec@cgiporec.hr

Koordinatorica:
Silvia Žufić Dujmović

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Centar za građanske inicijative Poreč korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.